Aşık Ruhani mahlasıyla tanıtan Mustafa Temel vefat etti. Yaşlılığa bağlı yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 93 yaşında ebedi hayat irtihal eden hemşerimiz Aşık Ruhani’nin ölümü hepimizi derinden üzdü. ESKERDER ailesi olarak kendisini Allahtan rahmet, ailesine, halk ozanları camiasına ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.
“Hele bakın belki babamdır” gibi dillere pelesenk olan çok sayıda esere imza atan Aşık Ruhani, aşıklık geleneğinin yaşayan çınarları arasında kabul ediliyordu.
Aşık Ruhani’nin cenazesi bugün (7 Ocak Pazar) ikindi namazını müteakip Tortum Merkez Camiinden kaldırılıp, Çamlıca Mahallesinde defnedilecek.
Aşık Ruhani kimdir?
Asıl adı Mustafa Temel’dir. 1931 yılında Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Aşağı Sivri köyünde dünyaya gelmiştir. Aynı köyden Ahmet ile Ayşe’nin evliliğinden meydana gelen altı çocuklu ailenin ikinci çocuğudur. Âşık, 1941 yılının mayıs ayında eline geçirdiği bir dinamit kapsülü ile oynarken kapsülün patlaması sonucu sol gözü ile sağ elinin üç parmağının uç kısımlarını kaybeder. Gördüğü rüyaların etkisi ve komşusu Haydar Çavuş’un yönlendirmesiyle âşıklık geleneğini öğrenmeye başlar. Tortum’un Bağbaşı köyünde oturan ve Ayazi mahlasıyla şiirler söyleyen Muharrem Usta’dan saz çalma ile ilgili genel kuralları öğrenir. Rüyada gördüğü pir tarafından verilen Ruhani mahlasıyla şiir söylemeye başlar. İlerleyen yıllarda sağ gözünün görme yeteneği de zayıflar. 1958 yılında evlendiği eşi, evliliğin altıncı ayında vefat eder. 1960 yılında görme yeteneğini tamamen kaybeden Ruhani, 1961’de ikinci kez evlenir.
Âşık tarzı şiir geleneğinin gelecek kuşaklara aktarılması için çaba harcayan ve her fırsatta genç meslektaşlarına tecrübelerini aktaran Ruhani, yetiştirdiği çıraklarıyla da geleneğe katkıda bulunur. Çırağı olan âşıklar arasında Zakir Tekgül, Ertuğrul Ataç, Eyüp Demirer ve Sıtkı Eminoğlu bulunur.
Saz çalma ve hazırlıksız şiir söyleme yeteneği çok güçlü olan Ruhani, aynı zamanda iyi bir hikâye tasnifçisi ve anlatıcısıdır. Ruhani’nin kendi tasnifi olan hikâyeler arasında; Nergis Hanım, Zülbiye Hatun, Yetim Esma ve Deli Yusuf bulunur. Bunlardan başka Ruhani’nin dağarcığında bulunan ve gerektiğinde anlatabildiği diğer hikâyeler arasında Köroğlu'nun üç kolu, Âşık Mahiri, Âşık Şamili, Elmas ile Kahraman, Necip ile Telli, Ali İzzet, Celali Ahmet, Ercişli Emrah ve Yaralı Mahmut bulunur.
Biyografi: https://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/ruhani-mustafa-temel adresinden derlenmiştir.